top of page

Höst - och vinterpaddling - klädsel! Av Kathrine Olufsen


Torrdräkt är toppen"!

Jag kan lika gärna säga det direkt - jag älskar min torrdräkt! Jag använder min torrdräkt mer än något annat plagg när jag paddlar. Över ett år använder jag säkert torrdräkten tio av årets tolv månader. Torrdräkten tillåter mig att hålla på med det jag tycker mest om hela året! Blir det inte varmt då? Nej, inte speciellt tycker jag. Numera finns så bra material på marknaden som tillåter kroppen att andas och med varierande lager under kan man reglera hur varmt man vill ha det.

Om jag ska vara ärlig har jag två torrdräkter - en NRS Womens Crux i dammodell som jag använder riktigt mycket samt en Kokatat Expedition dammodell som jag mest använder när det blir riktig kallt. Jag råkade beställa den med extra slitstark codura på benen så den är varmare och lite osmidigare än en standard Kokatat Expedition modell.

Personligen tycker jag att man som tjej ska gå efter "drop seat" som verkligen underlättar vid toalettbesök. Min första dräkt var en herrmodell och den fick jag ta av helt och hållet för att uträtta behoven vilket inte var så lämpligt när det regnade.

Förra året i December var vi ett gäng som testade olika variationer av klädsel i kallt vatten. Första gänget hoppade i det 2 grader kalla vattnet i underkläder - de klarade 3 min innan det blev outhärdligt. Nästa gäng hoppade i vattnet i neopren dräkt - de klarade 15 min innan det helt enkelt blev allt för kallt. Sista gänget hade torrdräkt på sig med korrekt klädsel under samt varma handskar och mössa. Efter en timme orkade vi inte vänta längre och de klev upp utan att ha blivit kalla. Torrdräkt är helt klart det säkraste alternativet för att skydda sig mot nedkylning!

Isolering under dräkten.

Om jag ska ut i busväder på sommaren har jag kanske bara ett tunt light wool ullunderställ under från Aclima eller en Houdini Liquid skin crew som har en svalkande effekt. När det blir kallare är Aclimas "Wool Net" i kombination med ett lager två som Aclima Warm Wool eller Woolpower osalgbart.

Aclima Wool Net ser lite ut som det man förr i tiden kallade "Brynje" - men det är något snyggare. Man kan säga att det är ett underställ i nät som har en riktigt bra förmåga att transportera överskottsvärmen bort från kroppen. Man upplever aldrig att man blir fuktig på ryggen och därefter kall eftersom det torkar så fort. Utöver fukttransporten är wool net också riktigt varmt speciellt med ett lager två över eftersom nätet bygger så mycket luft och luft spelar en viktigt roll när man ska hålla sig varm i kalla klimat.

Det fina med att använda ullunderställ under torrdräkten är att det håller en jämn temperatur dvs man fryser sällan och blir inte överhettad som man ibland kan känna med underställ i syntet. Dessutom kan man använda samma underställ under sina skalplagg när man åker skidor eller vandrar.

Händer och fötter:

Långt in på hösten klarar jag mig med ett par tunna neoprenhandskar. Just nu använder jag NRS hydro skin

När det blir riktigt kallt byter jag till NRS Toaster Mitts eller förstärker finderhandsken med ett par paddel poggies med fleece i. Jag använder Palm - visserligen är mina dock en gammal modell...

På fötterna har jag två lager ullstrumpor och utanpå torrdräkten har jag neoprenskor - ankelskor in på hösten och knälånga under vintern som är lite för stora så det finns gott om plats för extra strumpor och plats för luft som värmer.

Huvudet:

Under hösten har jag ullmössa på som jag har virkat själv och när det blir kallare förstärker jag mössan med en neoprenmössa under ullmössan.

You Might Also Like:
bottom of page