top of page

Paddla med hund. Av Kathrine Olufsen

Kan man paddla med hund? Javisst kan man det! Detta blogginlägg kommer ta utgångspunkt i paddling med stor hund- irländsk setter. Irländsk setter är en ras med mycket energi, stående fågelhund som väger ca 25-30 kg och har en mankhöjd på ca 60+ cm så en relativ stor hund kan man säga. Jag har ingen erfarenhet av paddling med mindre hundar, men kan tänka mig att det borde vara lättare och möjligheterna större!?

Vi började relativt tidigt med att göra kajaken till en trevlig plats. Vinna hade som valp kajaken som korg med en skön filt i när vi grejade utomhus och hon var inte gammal innan hon var med ute i kajaken för första gången. Med tanke på hennes storlek har vi alltid paddlat dubbelkajak med henne. Skulle nog inte rekommendera att försöka paddla singelkajak med en hund i den storleken.

Det finns så klart en del saker att tänka igenom innan man beger sig ut på havet med hund. Nedan har jag listat mina bästa råd.

Säkerhet:

Tänk igenom säkerheten! Om ni skulle kapsejsa, har du då en plan för hur du räddar dig själv OCH hunden. Träna på att komma tillbaka i kajaken. Träna på att få upp hunden igen ifall ni har vält eller hunden har hoppat ur kajaken. En flytväst med ett gediget handtag på är ett måste. En bogserlina som du sätter i hunden och som sitter på dig själv med et "quick release"( snabbutlösande) bälte är en bra lösning för att vara säker på att hunden inte driver iväg från dig om den hamnat i vattnet. En quick release gör att du kan lösa ut systemet ifall du behöver komma loss själv. Bind aldrig fast hunden till kajaken!

Självklart har du kollat sjörapporten innan avfärd. Jag rekommenderar att man går på Smhi's sjörapport och ej Yr. Yr har ofta rätt i temperatur och väderlek men sällan rätt i vindstyrka. Ett bra första hjälpen kit är också viktigt ifall hunden eller du själv skadas i fält. Kommunikations medel som mobil packat vattentätt men lätt tillgänglig ( helst på dig) bör man alltid ha med sig för att kunna nå omvärlden. Är du en van paddlare kanske du även har en VHF.

Sol

En varm och solig dag på havet är kanske det vi har på näthinnan när vi tänker kajakpaddling men är kanske inte den bästa dagen för din fyrbenta vän. Ute på havet finns inte mycket skugga och kan bli farligt för hunden om det samtidigt är väldigt varmt i luften. Det finns dock lite hemmagjorda lösningar. Ett parasol från Ikea kan vara en bra lösning att fästa på kajaken och ger utmärkt skugga i svag vind.

Sötvatten.

Om du paddlar i havet är det viktigt att komma ihåg att att ta med vatten till hunden. Om du är ute fler dagar kan du även behöva skölja av hunden i sötvatten. Vissa hundraser och individer kan få problem med bakterie infektioner och "hot spots" av bad i saltvatten vilket kan vara bra att känna till och vara uppmärksam på.

Kajaken

Hunden kan med fördel sitta i den främre sittbrunnen. En model där man kan demontera bort sätet är att föredra så hunden kan ligga skönt och plant på ett liggunderlag med en filt. En annan variant är att placera hunden i packskottet i mitten av kajaken ifall kajaken har ett sådant. Det kräver att packskottet i mitten har en vägg både fram och bak. ( Vissa modeller har öppet till bakre sittbrunnen vilket funkar mindre bra tycker jag då hunden kan glida in mellan dina ben och i värsta fall fastna i pedalsystemet)

Kallt i vattnet:

Ha respekt för kallt vatten. Både du och hunden kan snabbt bli allvarligt nerkylda om ni hamnar i vattnet. Testa att bada en längre stund i de kläder du har på dig, då kommer du snabbt få reda på om de passar vattentemperaturen. Paddelkläder för kallt vatten är inget jag går in på i detta inlägg.

Kläder till hunden.

Det är inte bara om hunden hamnar i vattnet att den kan bli nerkyld. Vind och väta kan påbörja nedkylningsprocessen, precis som för oss människor. En dag då det blåser och skvätter vatten från vågor och paddel är det skönt för både hund och människa att ha på sig ett skalplagg som skyddar kroppen. Hurtta gör. t ex en skaljacka till hundar i regn- och vindtätt material. Deras plagg går att kombinera enligt "lager på lager" principen och ger bra skydd och värme till hunden. Sover ni över i tält bör du torka hunden ordentligt och sätta på den ett varmt hundtäcke Hundar som inte har någon underpäls är känsligare för kyla och ska inte behöva frysa tycker jag! Jag är på inga sätt sponsrad av Hurtta men tycker de gör fantastiska kläder till aktiva friluftshundar.

Fågelskydd:

Våren är en underbar tid i skärgården men också en tid då många fåglar häckar på land. Var försiktig och håll hunden kopplad. Sensommar och höst är en tid mer mer frihet och det är fortfarande varmt i vattnet.

Hyra kajak till ert kajakäventyr:

Alla kajakuthyrare som har dubbelkajaker av märkte Prijon skulle jag rekommendera då man kan demontera sätet i främre sittbrunnen.

Nautopp Kajakcenter Grebbestad har både Prijon och modellen "Paddling Perfection""Packhorse" som har ett stort packskott i mitten. Kolla med din lokala uthyrare om vilka dubbelkajaker som finns tillgängliga.

Turplanering:

Sist men inte minst. Anpassa turen till din hund. Kanske behöver du välja mer skyddade vatten än du vanligtvis hade gjort och förmodligen blir dagsetapperna kortare om det ska vara kul för både dig och hunden. Både i fjällen och i skärgården kan paddling och vandring t. ex kombineras.

You Might Also Like:
bottom of page