top of page

Eldningsförbud = på tur utan stormkök. Av Kathrine Olufsen

Den svenska sommaren slår rekord och går säkert till historien. Jag kan inte minnas att jag någonsin i mitt liv upplevt en sommar som denna med högsommarvärme i flera månader - kan du?

Sommar och värme hör till det jag gillar allra mest även om jag även gillar sträng kyla och snö - det är konstrasterna som gör det!

Det är väl ingen som har missat att skogsbränder härjar i vårt svenska land och att det råder eldningsförbud sedan länge? Eldningsförbud gäller så klart även engångsgrillar OCH stormkök som många kanske inte vet. Den stora frågan är då - hur ska jag tillaga mat på min kommande kajaktur?

De som känner mig vet att jag absolut inte är någon kock eller speciellt intresserad av att laga mat men kanske är det min styrka just nu i sommarvärmen. De som känner mig vet också att jag absolut inte fungerar om jag inte får en kopp kaffe så fort jag öppnar ögonen på morgonen - en utmaning om man inte kan koka vatten kanske?

Nedan har jag lite förslag till vad du kan ta med dig i kajaken istället för varm mat. Uppväxt i Danmark har jag ingen tradition av varm mat till lunch och från vårt broderland Norge kan vi kanske ta till oss "nisterpacken" i dessa brandrisktider? Nisterpack är helt enkelt saker du kan tugga på hela dagen ( mackor, bars, frukt, chokolad, nötter mm) utan att plocka fram köket, mat som håller energinivån uppe och jämn hela dagen.

En annan utmaning vi har i värmen är ju också att hålla maten kall så den inte blir dålig. Själv har jag alltid små kylbags med mig i kajaken - två, tre stycken får lätt plats i akterskottet med kylklampar i. Jag fick ett tips till "kylklampar" av en kompis: Fylla petflaskor med vatten och frys in - de håller sig kalla lägre och dessutom kan du dricka vattnet efteråt. Detta funkar ju förstås bara en dag eller två.

Mina förslag till frukost:

- Koka ägg hemifrån

- Knäckebröd/ bröd

- Tubost, peanutbutter eller mandelsmör

- Kaffe - köp espressopulver med mjölkpulver och skaka om i kallt vatten i en termos eller liknande flaska. Visst kaffet är kallt men koffeinet är kvar och du vaknar.

- Råa havregryn eller müsli med vegetarisk mjölk t. ex havre eller soya mjölk ( mjölken kan även användas tillsammans med kaffet) eller om du inte är laktosintolerant finns även mjölkpulver som rörs upp i vatten helst kvällen innan.

Lunch:

-Makrill i tomatsauce

- Rågbröd / kavring (Rugbrød som vi säger i Danmark)

- Zucchini

- Skalade morötter

- Frukt - gröna bananer ( håller sig längre)

- Äpplen

Kvällsmål:

Västkusten kryllar av riktigt fina och trevliga restauranger längs med kusten i alla prisklasser så varför inte prova något nytt på din paddeltur i år och klämma in en måltid här eller kanske till lunch?

Föredrar du att vara ute på en ö när kvällen närmar sig kan du kanske inspireras av denna måltid nedan.

- Koka quinoa, pasta eller potatis hemifrån ( håller sig bra)

- Tunfisk på burk

- Tomater, zucchini, morötter

- Kryddor

- Olivolja eller majonnäs

- Cashew nötter

- Lite grövre salladsblad som har längre hållbarhetstid

- Mixa allt till en sallad eller gör wraps av Tortilla bröd istället för potatis eller pasta om du inte har möjlighet att koka innan turen.

Andra saker du lätt kan ha med dig i din "nisterpack" är:

- Nötter och frön

- Frukt även torkat

- Grova grönsaker

- Knäckebröd och annat bröd

- Tubost i en mängd olika varianter

- Bars ( protein, müsli)

. Kall risgrynsgröt i tub

- Choklad

- Chips ( bra med salt i värmen för att motverka värmeslag)

Om du ändå är sjukt sugen på en varm måltid kan jag tipsa om "Forestia" matpåsar som är ett spansk märke som gör mat till friluftsfolket. De har en lösning med en "värme påse" som värmer upp maten i påsen på ungefär 8 min utan bruk av stormkök. Går att köpa på Nautopp Kajakcenter Grebbestad inom kort.

Så skippa köket och bränslet och fyll upp kajaken med god frukt och andra kalla alternativ istället.

You Might Also Like:
bottom of page