top of page

Från kust till fjord i Bohuslän Av Kathrine Olufsen


 

Augusti månad - en månad perfekt för paddling om man gillar mindre båttrafik och varma temperaturer i vattnet. Den mest hektiska perioden av kajaksäsongen är över och man börjar få tillbaka energi att göra saker på fritiden eller sagt med andra ord man börjar få tillbaka lite fritid.

Vi stack ut en måndag kväll efter jobbet. Klockan blev väl runt 19.30 innan vi fick stängt kajakcentret och packat ihop det sista. Det var en fin kväll med sol och lugna vindar. Vi satte kursen söderut och tänkte att vi kunde jo paddla tills vi inte orkade längre. Kvällens tystnad var underbar - vi kände att skärgården började få tillbaka sin vanliga skepnad med djur och natur i fokus.

Mörkerpaddling

Både jag och Torbjörn känner för att paddla långt, hålla paddeln i vattnet utan mycket uppehåll. Vi paddlar utan ett speciellt mål, tar kvällen som den kommer. Vi passerar Dannholmen och som alltid när jag passerar den, hoppas jag på att få se någon från Rossellini eller Bergman släkten. En gubbe sitter på klipporna i en stol med en öl i handen och tittar på solnedgången - han vinkar, jag vinkade tillbaka.

Det rullar in en vaggande dyning från havet och solen går ner bakom horisonten och himmelen färgas alldeles rosaröd. Vi passerar ett tiotal båtar i Gluppö bassängen utanför Fjällbacka. De flesta har redan gått och lagt sig men jag ser en person som iakttar oss från brunnen av en segelbåt. Han kanske undrar varför vi är ute och paddla nu med pannlampor i mörkret. Mörkret känns spännande och tryggt på samma gång. Vi tittar efter mareld men hittar inget glitter i havet. Runt 23.30 tiden bestämmer vi oss för att slå läger och landar på en liten ö i närheten av Hamburgsund. Vi sätter upp tältet och kryper in. Vi ställer inte klockan utan bestämmer oss för att låta kroppen bestämma tid och tempo.

Under natten har det regnat och tältet är blött på morgonen. Vi inser att vi har sovit i 10 timmar men tittar inte mer på klockan utan packar ihop och beger oss vidare söderut. Vi har inte bestämt något mål utan vi ska bara paddla.

Lunch tar vi på Hällsö utanför Bovallstrand. Samma sak där - vi äter när vi är hungriga och tittar inte på klockan.

Lyxigt värre

Vi börjar efter några timmar att fundera på vart vi ska sova inatt. Regnet vräker ner i Sote kanalen och vi sitter i kajakerna i varsin storm cag som är ett helt fantastisk plagg för både värme och skydd mot regnskurar. När regnet kommer drar man den bara upp ur dagsluckan och trär den över hela sig med flytväst och allt.

Vi vill lyxa till det hela lite och funderar på att ta en natt inomhus. Efter lite velande fram och tillbaka bestämmer vi oss för en campingstuga utanför Smögen på Solviks camping. Stugan ligger ner till vattnet och vi kan hålla koll på kajakerna från fönstret. Det är skönt att vara inne men ändå på väg någonstans. Duschen är uppskattat - likaså är havregrynsgröten till kvällen.

Västkusten kryllar av både bra boende och restauranger i alla prisklasser så varför inte unna sig lite lyx på kajakturen. Jag har gjort mina turer med endast trangia mat och tältövernattningar. Jag kan det! Jag uppskattar kontrasterna så mycket att det primitiva för ge vika för lite vardagslyx. Det finns ju inga rätt och fel.

Möte med Britta

Vi vaknar och drar i oss några koppar kaffe ( det ända som får mig upp på morgonen) Idag har vi faktisk ställt klockan tidigt då vi ska vara färdigpackade 08.30. Vi paddlar några km fram till platsen där vi ska möta upp Britta som ska göra oss sällskap resten av turen.

Britta paddlar oss glatt i möte i hennes vita Romany - vi är som alltid glada att se varandra.

Vi bestämmer oss för att göra mil - vi vill paddla långt! Vi vill paddla till Uddevalla in till mina föräldrar där våran hund är på semester.

Vi lämnar Smögen och Kungshamn bakom oss - det är fortfarande bara lite bris men vi vet att det ska bli lite mer blåsigt under dagen och mycket mer vind i morgon. Vi är spända på hur dagens överfarter blir men först blir det ett fika stopp på Bohus Malmön. Vi lyckas att krypa i land i en lite hamn och siktar in oss på coop och en påse kanelbullar. Men överraskningarnas tid är inte förbi. Britta ser en skylt " Coffee & bread"

"Ett riktigt fik!!" Fiket visar sig att vara i världsklass med go espresso och surdegsbullar - vilken guldkant på tillvaron det var idag!

Några timmar senare sitter vi åter i kajakerna och styr kosan mot Lysekil. Först ska vi dock passera Brofjorden - en stor och öppen fjord där det ibland går en del tankers in till Preem Raff. Det blåser lite mer nu men vågorna är snälla och inga stora tankers är i sikte så vi passerar och snart är vi inne i archipelagen nära Stora och Lilla Korna. Helt plötsligt känns det som att komma hem. Hur många mil har vi inte paddlat i Lysekils skärgård - det är många! Det är ett kärt återseende med Bläckhall, Stora Korna och Saltö. Vi paddlar vidare och passerar även Stångehuvud som bjuder på stökig retursjö inte minst av motorbåten som passerar oss nära i 20 knop eller mer - tack!

"Kram kistan" är sig lik och vattnet är riktigt klart och vackert. Vi tar en paus i Pinneviken och jag passar på att torka mina underställs byxor i solen - paddelbyxorna läcker och har nog gjort sina dagar på sjön.

Gullmarssfjorden next - vi passerar rätt över mot Fiskabäckskil för att paddla några km i i fjorden innan vi kliver in i Tjuvsund - ett gömd smyghål från fjorden in till "Nordströmmarna." Här är havet plötsligt platt som en pannkaka och jag och Britta beslutar oss för att byta från våra stora breda paddlar till en "turpaddel"

Nordströmmarna är också en plats jag varit på många gånger - det var här hela min kajak historia började. Det är fint som alltid!

Vi börjar närma oss 35 km denna dagen och det är bara några km kvar till lägerplatsen. Det värker i hela kroppen och varje paddeltag gör ont, ont ont i ryggen. Men då dyker den upp, Stegelholmen - så skönt att kliva i land!

Vi trycker i oss en gäng tortilla bröd med jordnötssmör och sylt innan vi börjar resa tältet. Yoga i kväll känns extra behövligt. Otroligt vad lite yoga, fett och socker kan göra när man är på tur, speciellt när man annars undviker socker till vardags. Jag känner mig snabbt pigg igen.

Stark vind!

Vi vaknar till mycket vind idag. Men vi har vinden med oss så vi är pigga på de sista 25 km vi har kvar in till Uddevalla. Vågorna snett bakifrån får kajaken att dansa. Jag diskuterar akterliga styrtag, teknik och taktik med Torbjörn min helt egen coach - tack!

Efter lunch blir det mer spännande då vi kommer ut i Byfjorden/ Hafstensfjorden. Här är det stora avstånd och vinden viner. Fetchen är lång ( avstånd som vind har möjlighet att påverka vågor) och sjön reser sig. Vi kämpar oss över första passagen till en ö i fjorden som ska leda oss till nästa delmål. Jag har lånat Torbjörns bredbladiga Werner Ikalos som är riktigt bra i lite mindre vind eller medvind men i 12-15 m/s är det tungt att driva en fullastad kajak framåt med denna "pizza spade" - shit vad jobbigt!

Vi landar på en strand för att ta en paus och lägga en plan. Vi har en plan B ifall vinden blir för mycket. Vi är medvetna om att ha ett utsatt mål i denna vind kan vara en faktor som driver en till felaktiga beslut och samtidigt börjar i alla fall jag bli väldigt trött.

Det visar sig att även plan B funkar och trötta glider vi in i Byfjorden. På stranden står morsan och Vinna. Skönt att se dem igen! Farsan står i köket och maten smakar extra gott i kväll. Duschen är lika skön som alltid.

Stressnivån har sänkt sig hos oss alla. Tröttheten hjälper också till men sinnet är lugnt. Det var exakt vad vi behövde även om det tog emot i början och allt kändes "meckigt" Alla är vi eniga om att det var en kul och annorlunda tur. Ofta håller man sig gärna "bara" på kusten men fjordarna in mot Uddevalla bjöd på en stark känsla av vildmark och en annorlunda växtlighet, en fin kontrast till den karge kusten. Egentligen vill jag bara fortsätta turen. Allt som allt blev turen ca3 dagar och ca 90 -100 km - vi har inte räknat så noga - det får vi göra en dag det känns viktigt!

Nedan en film från turen gjort av Torbjörn Söderholm. Låt dig inspireras till sköna dagar i kajaken.

VILL MAN SE I HELSKÄRMSLÄGE KLICKA ER VIA "YOUTUBE" TILL ORIGINALFILMEN.

You Might Also Like:
bottom of page