top of page

Att sätta upp mål! Av Jonas Alexandersson

MyKayaklife fick under vintern kontakt med Jonas Alexandersson som har satt upp höga mål för att motivera sig till mer paddling. Har du någon gång lyssnat till dina egna tankar innan du ger dig ut en dag där inte solen skiner med regnet faller. Förmodligen kommer det tankar med massa dåliga ursäkter om varför du borde stanna hemma i soffan. Med Jonas' metod får du nya verktyg till motivation för det är väldigt sällan att vi ångrar oss när vi väl sitter i sittbrunnen eller hur!

Jonas berättar:

"Ibland behöver jag bra och realistiska mål för att motivera mig att komma ut och paddla. Nej, det är inte så att jag ogillar paddling, tvärt om. Det är min stora passion här i livet men vid regnig november eller kall och isig februari är det ibland lite svårt att hitta motivationen att ta sig ut. "

Foto Jonas Alexandersson. Valley Anasacuta

Mål 1: En längre kajaktur varje år.

"Sedan några år tillbaka började jag logga mina turer och därmed ha lite statistik över hur mycket, och ofta, jag paddlade. Det gjorde det lättare att sätta upp mål och kämpa för att klara av dem.

Redan 2012, då jag gjorde min första kajakexpedition i Alaska bestämde jag mig för att göra minst en lång kajaktur varje år. Det har blivit några stycken under de här åtta åren. Grönland, Alaska igen, Nordnorge, England, Kroatien, mm. En huvudorsak till dessa turer var att en av mina bästa vänner hade gått bort i cancer bara sex månader innan pensionen. Han hade levt ett rikt liv och rest mycket och var ganska nöjd med sitt liv men var ledsen att han inte fått se sin pension som han sett mycket fram emot. Jag bestämde att jag inte skulle vänta till min pension på att förverkliga mina drömmar. En annan orsak var att mina barn nu var vuxna och i stort klarade sig själva, bästa löneförhöjningen man kan få! Nu hade jag inte bara ett mål utan även råd."

Jonas Alexandersson - Alaska

Mål 2: Paddla varje månad under året.

2014 fick jag höra talas om något de kallade ett ”Harry-år”. Det innebär att man ska paddla minst en gång i månaden under ett kalenderår. Jag hade börjat paddla i april det året så det gillades inte men jag har fortsatt efter det att paddla varje månad. Nu har jag just startat mitt sjätte raka Harry-år (just nu 70 månader på raken!).

Mål 3 och 4: 365 rollar/år, 1000 rollar år 2019.

När jag var i Alaska första gången hade jag väldigt duktiga instruktörer som där lärde mig att rolla. Nu satt inte min roll särskilt bra utan jag behövde gå flera kurser bland annat med Kajakguiderna i Vänersborg och Helen Wilson. Sakta så började rollarna sitta. Jag började också träna in nya rollar, butterfly, norsaq-roll, handroll, stormroll, m.fl. Flera av mina vänner frågade om jag kunde lära dem att rolla och efter hand har jag börjat kalla mig ”rollinstruktör” då jag snart har lärt hundra personer att rolla. Några år var mitt mål att göra minst 365 rollar men 2019 ökade jag det till 1000 rollar. Klarat även den utmaningen.

Mål 5: Paddla 1000 sjömil per år. Klarat 2017.

Ett mål jag haft är att paddla minst 1000 nautiska mil per år (1852 km). Det har jag bara lyckats med ett år och det var 2017. Samma höst fick jag ett extra uppdrag i Sjöfartsverket, där jag jobbar som lots, och det var att vara simulatorinstruktör i vår fartygssimulator i Göteborg. Det har inneburit mycket resande till Göteborg och ingen chans till paddling då jag varit där på jobb. När jag lotsar har jag alltid med en kajak på biltaket om jag skulle få lite tid mellan lotsningarna. Jag har ett bra jobb som jag älskar och jobbar var annan vecka normalt men jobbet som simulatorinstruktör har begränsat min fritid lite. Så jag har inte klarat målet på 1000 sjömil de senaste två åren.

Mål 6: Paddla alla veckor under ett år.

Det målet jag har varit mest stolt över klarade jag förra året (2019). Jag började redan 2017 att försöka klara av det, att paddla varje vecka under ett helt år. Det året missade jag en vecka i mars på grund av en resa till Philadelphia i USA, där fanns ingen öppen kajakuthyrning, samt en influensa i november. 50 veckor klarade jag det året. Väldigt irriterande! Året efter blev ännu sämre, bara 48 veckor. Återigen är det mitt jobb i simulatorn som ställer till det. Men så förra året så klarar jag av att paddla alla 52 veckorna. Det var nog den utmaningen jag varit mest stolt över att klara.

Så kommer vi till det här året, 2020. Vad har jag då för utmaningar? Några är kvar sedan tidigare, Harry-året, minst 365 rollar, en längre kajaktur. Det sista är redan avklarat då jag under januari har varit på West Papua, Indonesien och paddlat kajak i två veckor. En fantastisk paddling med många äventyr där den största utmaningen var att klara av värmen vilket gick förvånansvärt bra. Jag har lite fler mål jag vill nå i år men de håller jag lite hemligt så länge.

Att göra så här som jag gör passar nog inte alla men mig passar det utmärkt. Att föra statistik och sätta upp mål är det som verkligen får mig att pusha mig ut i kajaken även då vädret inte är så lockande. Dessutom vet jag att har jag väl satt mig i kajaken så är allt toppen, oavsett väder. Det är där jag trivs bäst!

Stort tack till Jonas Alexandersson för bidraget till MyKayakLife - inspirerande och motiverande! / Kathrine.

You Might Also Like:
bottom of page