top of page

Vad ger dig energi? Av Kathrine Olufsen


Vi har alla provat att känna oss låga på energi både mentalt och fysisk. Vi har också provat att vara energiska och fulla av energi mentalt såväl som fysisk. När vi har gott om energi tänker vi inte så mycket över det - livet leker. Att fysiska energinivåer ändrar sig förstår vi och hittar lätt orsaker till. När vi har paddlat eller vandrat långt är vi trötta på kvällen. Det värker skönt i kroppen och vi känner oss avslappnade trots att vi är fysisk trötta.

Men när den mentala energin är låg är det ibland svårare för oss att förstå och hitta orsaken om det inte har hänt något drastisk i vardagen. Vi använder ord som obalans, frustration, irritation, trötthet, ingen motivation osv - vi upplever det alla i mer eller mindre utsträckning i perioder av livet. Men innan vi blir omotiverade och irriterade har det säkert hänt en del saker i vardagen som vi inte alltid lägger märke till.

Jag brukar prata om 1) "Nol aktiviteter" 2)"Minus aktiviter" 3) "Plus aktiviteter. Nedan redogör jag för de 3 olika typer av aktiviteter.

Vi kan likna energin med vatten i ett glas.

1) Nol/aktiviteter

Dessa aktiviteter är saker som inte tar allt för mycket ( mental) energi. När vi städar huset tycker vi kanske det är jobbigt och tråkigt just när vi håller på, men omedelbart efter vi är klara känns det rätt gött. Huset är rent och vi trivs. Den energin vi använda till att städa huset fylls omedelbart på igen när det sköna känslan infinner sig. Vattennivån i glaset är på samma nivå som då vi började.

Andra eksempel kan vara att laga mat och tvätta - personligen tycker jag inte det är så kul men"belöningen" infinner sig direkt i form av god mat och rena kläder efteråt.

2) Minus aktiviteter

Minus aktiviteter bara tömmer glaset med vatten. De upplevs som negativa. Dessa aktiviteter fyller aldrig på med vatten igen. Skulle vi bara hålla på med minusaktiviteter blir glaset till slut tomt och torrt. Vi har ingen energi kvar. Livet är svårt. Vad som är en minus aktivitet är väldigt individuellt. Jobbet som började som en plus aktivitet med stor motivation kräver nu så mycket av oss att det blir en minusaktivitet. Vi kan känna att vi bara tillgodoser andras behov. Många service yrken och jobb inom vården handlar om det. Vi kan också känna det i sällskap med vissa människor. Vi säger de är "energi tjuvar" - vi trivs inte i varandras sällskap.

3) Plusaktiviteter

Plusaktiviteter upplever vi som positiva saker. Vattenglaset fylls på och vattnet början kanske rinna över kanten. Vi säger att kajakturen och människorna vi gjorde den med gav energi. Vi har redan glömt att vi kämpade i motvinden och satte upp tältet i ösregn. Det roliga är att ösregn och motvind kan faktisk vara en plusaktivitet beroende på vem som upplever den. Vi känner oss fria därute i naturens element. Ingen bestämmer över oss, vi ska inte leva upp till något. Vi kan ta en paus när vi vill. Det är ganska logisk att minusaktiviteter måste kompenseras av plusaktiviter för att vi ska må bra. Det är när vattnet rinner över kanten att vi kan vara något för andra. Det är av överskottsvattnet vi som guider och instruktörer får energi och kan förmedla vår kunskap vidare till andra som behöver den på ett bra och entusiastisk sätt.

Jag tror det är viktigt att vi ofta ställer oss själva frågan om hur vattennivån i glaset är för tillfället. Rinner glaset över eller börjar det bli torrt som i Sahara? Vad kan jag göra för att fylla på här och nu istället för att vänta på semestern två månader längre fram. Kanske är det en kajaktur på ett stilla hav som fyller just dig med energi. Kanske är det brusande vågor som rensar huvudet. Kanske är det tiden på yogamattan som får oss att känna att vi ger tillbaka till oss själva. Behöver du göra förändringar för att minska minusaktiviteterna eller kan de kompenseras genom att öka plusaktiviteterna? Jag har en kompis - han tittar på solnedgången en stund på kvällen. Jag tror han fyller på med energi. Det kanske ändå är så enkelt. Att ta sig lite tid bara. Lyssna inåt och funderar över hur just ditt vattenglas ser ut idag, i veckan eller fördelat över året. Namaste.

You Might Also Like:
bottom of page