top of page

Ont i ryggen av paddling? Av Kathrine Olufsen


Genom åren har jag mött många paddlare och jag har upptäckt att vi ofta kämpar med samma fysiska problem och smärttillstånd i kroppen efter en lång dag på havet. Ont i länryggen, ont mellan skulderbladen, ont i nacken - känner du igen dig? För ungefär 5 år sedan fick jag personligen prova på vad det betyder att ha en muskulär obalans i kroppen - en obalans uppbyggt under många års paddling och fysisk aktivitet utan fokus på smidighet och stretching. Det låter konstigt men jag fick hjärtklappning av paddling! För att göra en för lång historie kort: Under flertalet läkarbesök kollade man om det var något farligt men läkarna kom bara fram till att det var "normalt." För mig var det definitivt inte normalt att hjärtat vart 15. slag håll på att hoppa ur halsen...

Efter ca 6 månader med detta obehagliga tillstånd pratade jag med en god vän som varit med om en liknande historie där en kiropraktor hade "fixat problemet. "Jag uppsökte samma kiropraktor och redan efter första besöket där han löste upp en låsning i bröstryggen var jag redan bättre och hjärtat hade lugnat sig till ett normalt antal hjärtslag. Under lång tid gick jag till kiropraktor 1-2 gånger i månaden vilket inte var speciellt långsiktigt. Jag klurade mycket över varför ryggen "låste" sig gång på gång. Jag kände att jag fick göra något själv och började bli intresserad av yoga och vad det kan göra för vår kropp och stela muskler. Jag samtalade mycket med kiropraktorer och naprapater om detta och sakta men säkert började en bild at en typisk "kajakpaddlarkropp" att växa fram Jag började förstå varför hjärtat hade blivit påverkat av det mitt hjärta slår för - paddling!

Framåtpaddling

Om vi paddlade lika mycket bakåt som framåt skulle muskulaturen bli jämt belastad på både framsidan och baksidan av kroppen men som bekant paddlar vi ju 90% av tiden på vattnet just framåt. Det betyder att vår bröstmuskulatur ( Pectoralis major bild 1 och Pectoralis minor) bild 2 är i ett konstant förkortat och spänt läge.

Resultatet av spända bröstmuskler blir att axlarna roteras framåt och musklerna mellan skulderbladen jobbar extra hårt för att dra axlarna tillbaka till sitt normala ursprungsläge. Muskulaturen mellan skulderbladen försvagas och vi får lätt triggerpunkter just där - mellan skulderbladen! Bröstryggen blir även stum och stel. Bröstryggen är från början den stelaste delas av ryggen - vi har mer rörlighet bakåt i både nacken och länryggen. En stel bröstrygg kan då skapa låsning i de kotor som har nervrötter till hjärtat och lungorna och en stel bröstrygg bidrar till att vi tar ut rörligheten i länryggen eller nacken istället och vi får ont. Framåtroterade axlar ger en dålig hållning och vi börjar få "garm nacke" och ännu mer ont i nacken eftersom huvudet inte längre balanserar på ryggraden på ett hälsosamt sätt utan huvudet hamnar framför "mittlinjen " och nackmuskulaturen jobbar hårt för att dra huvudet tillbaka till sin optimala placering.

Att paddla framåt är ju inte det enda vi gör i livet - i stort sett allt vi gör i vardagslivet sker med armarna framför kroppen vilket ökar på forkortningen av musklerna i bröstområdet. Utöver det vi fysisk gör med kroppen kryper vi också ihop med axlarna för att skydda kroppen om vi är stressade.

Vi sitter när vi paddlar

Dagens livsstil och jobb gör att vi sitter mycket - mycket mer än vad kroppen är "designad för. Det betyder att vår höftmuskulatur t. ex Psoas muskeln blir precis som bröstmuskulaturen, kort och stel speciellt när vi sitter i kajaken. Några av höftens muskler fäster i just länryggen och som bilden tydligt visar får vi som resultat ont i den nedre delen av ryggen.

Höftenmuskulaturen är även kopplat till och fäster i vår diafragma som är vår stora andingsmuskel. Det betyder att om vi blir stressade börjar vi andas ytligt och snabbt ( diafragman får inte utrymme att andas korekt) vilket ytterligare skapar en ihopdragen höftmuskulatur.

Yoga för paddlare.

Hur balanserar vi då upp de obalanser vi skapar i kroppen som paddlare? Yoga har visat sig att vara vägen för mig. Att jobba med andningen som sätter igång vårt "lugn och ro" hormoner via det parasympatiska nervsystemet gör att musklerna slappnar av och de olika fysiska yogapositionerna gör att forkortade muskelgrupper stretchas och kommer tillbaka till sitt normala läge. Det vi inom yoga kallar för "höftöppnare"och "bakåtböjningar "är särskilt bra för paddlare. Bakåtböjningar får man dock vara försiktig med speciellt i början och verkligen lyssna till sin kropp så man inte skadar sig och tar ut all rörlighet i länryggen. Positioner som öppnar bröst muskulaturen är också suveräna för paddlare. Jag brukar göra yoga när jag kommit in från dagens paddling och ibland innan jag ska rolla. Jag vaknar sällan nu med ont i ryggen när jag tältar i naturen och hjärtklappningen gör sig bara påmind lite då och då - en påminnelse om att det är dags att slappna av och göra yoga. Utöver de fysiska fördelarna yogan ger kroppen upplever jag också att man lättare kan jobba med sin tekniska paddling, om man är smidig i kroppen och inte minst blir rollen mycket enklare.

Om du blivit nyfiken på yoga speciellt för kajakpaddalare håller jag klasser på Nautopp Kajakcenter Grebbestad i sommar och under hösten som fokuserar på positioner som gagnar kajakpaddlare. Kolla mer på www.yogaflowaventyr.com

You Might Also Like:
bottom of page