top of page

Valley Seakayaks Sirona 15.10. Av Kathrine Olufsen


Om man som jag bara är runt 160 cm och väger runt 50+kg kan det vara svårt att hitta helt rätt kajak. Lägg därtill att jag är ganska så kräsen både vad gäller prestanda, stabilitet, packvolym, kvalitet och komfort. Sedan jag började paddla har jag varit genom ett antal kajaker - en resa som har bidragit till insikt men också frustration och tårar. Men, men, den som väntar på något gott... till slut har jag nog hittat kajaken ni kommer se mig i, i många år framöver- fingers crossed.

Nedan finns en lista på kajaker jag har paddlat genom åren under en längre tid. Jag kommer lägga till en beskrivning om varje modell så småningom - hur jag personligen har upplevt modellerna.

- Valley Anasacuta

- Valley Avocet LV

- Arrow Nuka

- SKUK Pilgrim + Pilgrim Expedition

- Valley Sirona 15.10

Valley Sirona 15.10

Enligt Valley var det tänkt att Sirona skulle ta över för Avocet när de slutade tillverka den men enligt mig och många andra har de två modeller inte mycket gemensamt. Personligen har jag inte varit en så stor fan av Avocet när det börjar "bralla" på ordentligt och blåsa så det var utan större förväntningar jag en sensommardag förra året satte mig i den lite större modellen i plast Valley Sirona 16.1

Vilken kajak - jag kände direkt att detta var något för mig och till min stora förtjusning skulle den komma ut i en mindre modell (15.10) till hösten 2016. Jag var sålt direkt!

Våren 2017 fick jag hem kajaken och under sommaren har vi verkligen fått möjlighet att lära känna varandra. Det är lite som att lära känna en ny häst. Lite avvaktande i början - vad kan jag förvänta mig? Mina år på hästryggen tar jag kanske med mig in i kajaklivet. Hur som helst funkar jag och Sirona bra ihop i alla gångarter - skulle även våga att påstå att Sirona kan tölta. Hon rör sig mjukt och fint över vågorna- reagerar på minsta signaler från mig och känns trygg i det mesta- även när det "brallar på" Jag har bra kontakt med skrovet - sittbrunnens storlek är perfekt för en mindre storlek som jag. Hon kräver en del skädda för att gå rakt fram i medsjö men det tycker jag är helt okay - manöverbarheten är ändå det viktigaste för mig.

Eftersom jag inte är så lång har jag använt det extra benutrymmet framför fötterna till extra packvolym med hjälp av en flyttad packskottsvägg. Jag upplever att Sirona packar riktigt mycket för sin korta längd ( 485cm) Jag kan lätt vara ute en vecka med utrustning, mat, vatten och tält.

Kvaliten som i alla Valley kajaker är hög och sittkomforten är bra. Jag vill ha en kajak där ryggen lätt hittar en rak position - kotorna staplas ovanpå varandra så onödiga spänningar i ryggen undviks - mer om detta i kommande inlägg.

Tekniska detaljer:

- Märke: Valley Sea kayaks från England

- Skädda som standard

- Bra sittställning och kontakt

- Bredd: 54 cm

- Längd: 483 cm

- Vikt ca 22,5 kg

- Djup sittbrunn: 30 cm

Mer info: www.nautopp.com

www.valleyseakayaks.com

Commentaires


You Might Also Like:
bottom of page